top of page

KRACHTRAINING OF CARDIO?

Foto van schrijver: Harmen PeelenHarmen Peelen
KRACHTRAINING OF CARDIO?

Als je aan fitness denkt, zijn krachttraining en cardio waarschijnlijk de eerste twee trainingsvormen die in je opkomen. Alhoewel mensen dit vaak denken is dit onderscheid niet direct zwart wit, want door aan krachttraining te doen zal je ook absoluut een deel cardiotraining ervaren. Zeker voor mensen met een zeer laag startniveau zullen d.m.v. krachttraining ook drastisch hun cardiovasculaire capaciteiten kunnen verbeteren. De beide vormen van training hebben unieke voordelen, maar welke past nu het beste bij jouw levensstijl en doelen? In deze blogpost leggen we uit wat krachttraining en cardio precies zijn, welke voordelen ze bieden, en hoe je de juiste keuze maakt voor jouw persoonlijke situatie.


1. Wat is krachttraining?

Krachttraining richt zich op het versterken van je spieren door middel van weerstand. Dit kan variëren van gewichtheffen en apparaten in de sportschool tot oefeningen met lichaamsgewicht zoals push-ups en squats.


Voordelen van krachttraining:

Spieropbouw: krachttraining helpt bij het vergroten en versterken van je spieren.

Metabolismeboost: het verhoogt je ruststofwisseling, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs als je niet traint.

Botdichtheid: het versterkt je botten en vermindert het risico op osteoporose.

Blessurepreventie: sterkere spieren ondersteunen gewrichten beter en verkleinen de kans op blessures.

Alle voordelen van cardio (zie hieronder) voornamelijk voor beginners


2. Wat is cardio?

Cardio, kort voor cardiovasculaire training, richt zich op het verbeteren van je hart- en longcapaciteit. Denk aan activiteiten zoals hardlopen, fietsen, zwemmen of groepslessen zoals Zumba.


Voordelen van cardio:

Hartgezondheid: cardio versterkt je hart en verbetert de bloedsomloop, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt.

Calorieverbranding: het is een effectieve manier om snel calorieën te verbranden. Ook met krachttraining verbruik je absoluut calorieën, maar over het algemeen zal je bij een vorm van cardiotraining net iets meer calorieën gebruiken per tijdseenheid in vergelijking met krachttraining. Dit verschil is echter niet enorm groot.

Uithoudingsvermogen: regelmatige cardio verbetert je uithoudingsvermogen en energieniveau.

Stressvermindering: cardio stimuleert de aanmaak van endorfines, wat helpt bij het verminderen van stress en het verbeteren van je humeur.


3. Welke trainingsvorm past bij jou?

Doel: Afvallen

Beste keuze: Een combinatie van cardio en krachttraining.

Waarom: Cardio helpt bij het verbranden van calorieën, terwijl krachttraining zorgt voor spierbehoud en een hogere ruststofwisseling.


Doel: Spieropbouw

Beste keuze: Krachttraining.

Waarom: Spiergroei vereist weerstandstraining en progressieve overbelasting.


Doel: Verbeteren van conditie

Beste keuze: Cardio.

Waarom: Cardio verbetert het uithoudingsvermogen van je hart en longen.


Doel: Algemene gezondheid en welzijn

Beste keuze: Een mix van beide.

Waarom: Beide trainingsvormen dragen bij aan een gezonde levensstijl door spieren, hart en longen te versterken.


4. Hoe combineer je krachttraining en cardio?

Afwisselende dagen: Doe bijvoorbeeld krachttraining op maandag, woensdag en vrijdag, en cardio op dinsdag en donderdag. Op dezelfde dag: Een cardio training voorafgaand of na afloop van je krachtraining is een optie. Hetgeen je als laatste doet zal hierbij wel negatief beinvloed worden door hetgeen je als eerste doet. De mate van deze impact is vooral afhankelijk van de duur en intensiteit van de inspanning die je als eerste doet. Hoe langer en hoe zwaarder deze training, hoe groter het negatieve effect op de training die je direct daarna doet. Een oplossing kan zijn om een paar uur rust te nemen tussen de 2 trainingsvormen, waarbij je bv. s' ochtends je cardio training doet en s'avonds je krachttraining. Hierbij zal het effect van de ene training op de andere al een stuk kleiner zijn dan wanneer je deze direct na elkaar zou doen.

Circuittraining: Combineer korte kracht- en cardio-oefeningen voor een effectieve full-body workout.

HIIT (High-Intensity Interval Training): Wissel intensieve cardio- en krachtoefeningen af voor een efficiënte en uitdagende workout.


Conclusie

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of krachttraining of cardio beter is; het hangt volledig af van jouw persoonlijke doelen en voorkeuren. Door beide trainingsvormen strategisch te combineren, profiteer je van de voordelen van beide werelden en werk je aan een sterk, fit en gezond lichaam.

2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page