Wanneer je net begint met trainen in de fitness, is het belangrijk om bewust te zijn van veelvoorkomende beginnersfouten. Deze fouten kunnen je voortgang belemmeren, je blessures bezorgen of je zelfs ontmoedigen om door te gaan.
Hier zijn enkele typische beginnersfouten die je kunt vermijden:
1. Geen duidelijk doel voor ogen hebben. Als je geen specifiek doel hebt, kan het lastig zijn om gemotiveerd te blijven en echte resultaten te behalen. Het is essentieel om vooraf na te denken over wat je wilt bereiken. Wil je afvallen, spiermassa opbouwen of je algehele fitheid verbeteren? Zorg dat deze doelen ook SMART geformuleerd zijn. Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Creëer korte, midden en langetermijn doelen.
2. Onvoldoende rust nemen. Rust is een even belangrijk onderdeel van je training als de training zelf. Het biedt je lichaam de kans om te herstellen en positieve adaptaties te realiseren. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt (zie ook blog 'HOE KAN IK MIJN SLAAP VERBETEREN?') en neem tijdens je training tussen je sets en oefeningen voldoende rust zodat je elke set opnieuw met goede kwaliteit kan uitvoeren.
4. Te snel te veel progressie willen maken. Het is verleidelijk om grote stappen vooruit te maken, maar het is verstandig om rustig te beginnen en dit traag maar gestaag op te bouwen. Te snel te veel vooruit willen gaan is de grootste risicofactor op blessures dus vermijd dit.
5. Foute uitvoering van oefeningen. Het gebruiken van de juiste en consequente techniek is van groot belang om het maximale uit elke herhaling, set en oefening te halen. Met de juiste techniek kan je de spieren die je wilt trainen efficiënter en effectiever stimuleren zonder dat je hierbij onnodige belasting op andere structuren plaats. Als je twijfelt over je uitvoering, vraag dan een personal trainer om advies of laat een ervaren sporter je helpen. De techniek dient ook consequent te zijn. Je lichaam wordt sterker in de posities, bewegingen waarin je deze traint. Dus als jij elke keer een oefeningen net een beetje anders uitvoert kan het zo zijn dat je plots een te grote belasting plaatst op een positie waarin je nog niet sterk genoeg bent met als gevolg en blessure.
6. Vergeten om te eten en drinken voor en na je training. Eten en drinken voor en na je training is belangrijk om je energielevels op peil te houden en je herstel te ondersteunen. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent en eet iets voedzaams om je lichaam te voorzien van de nodige brandstof.
7. Niet naar je lichaam luisteren. Als je pijn voelt tijdens het trainen, stop dan direct. Pijn kan een teken zijn van overbelasting of een beginnende blessure. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en rust te nemen wanneer dat nodig is.
Tips om veelgemaakte beginnersfouten te vermijden:
Doe vooraf onderzoek: lees je in over de basisprincipes van krachttraining en fitness om een goed begin te maken.
Vraag om hulp: als je niet zeker weet hoe je een oefening moet uitvoeren, aarzel dan niet om een personal trainer of een ervaren sporter om hulp te vragen.
Begin rustig: bouw je trainingen langzaam op en luister naar je lichaam. Forceer niets.
Wees geduldig: resultaten komen niet van de ene op de andere dag. Blijf consistent trainen en geef je lichaam de tijd om sterker te worden.
Door deze fouten te vermijden en met geduld en zorg je trainingen op te bouwen, kun je blijvend vooruitgang boeken en een gezonde, duurzame fitnessroutine ontwikkelen.